Najwyższa jakość produktów dzięki szafie chłodniczej

Szafa chłodnicza jest elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Jej zadaniem jest zapewnienie odpowiednich warunków temperaturowych przechowywanych produktów. Oprócz tego może ona spełnia funkcje wizualne, szczególnie w branży cukierniczej, gdzie bardzo często wykorzystywane są szafy przeszklone.

Zastosowanie szaf chłodniczych

szafy chłodnicze przeszkloneSzafa chłodnicza swoim wyglądem oraz działaniem przypomina tradycyjna lodówkę, którą posiadamy w domu. Dzięki niej możliwe jest przechowywanie dużej ilości produktów spożywczych, które powinny być stale schłodzone do optymalnej temperatury. Dzięki temu wszelkie wyroby począwszy od cukierniczych, aż po mięsne zachowują na dłużej świeżość. Praca tego urządzenia jest możliwa dzięki wyposażeniu go w agregat. Może być on zarówno zewnętrzny jak i wewnętrzny. Jego zadaniem jest obniżanie temperatury wewnątrz szafy. Najczęściej spotykanymi urządzeniami są szafy chłodnicze sprężarkowe. Jak łatwo się domyślić ich działanie opiera się na sprężarce, która zasysa i spręża czynnik chłodniczy z parownika, a następnie przekazuje go do skraplacza. Ten z kolei skrapla czynnik chłodniczy, który pobiera ciepło wydzielane przez produkty umieszczone wewnątrz. Szafy chłodnicze dzielą się na różne modele, jednak podstawowa różnica wizualna leży w rodzaju zastosowanych drzwi. Możemy bowiem spotkać szafy chłodnicze przeszklone, wykorzystywane najczęściej w cukierni oraz z drzwiami pełnymi, stosowanymi w lokalach gastronomicznych. 

Wybierając szafę chłodniczą warto porównywać ze sobą poszczególne modele. Różnią się one pomiędzy sobą wieloma parametrami, takimi jak na przykład pojemność, wymiary, klasa energetyczna, klasa klimatyczna, poziom hałasu, a także funkcje dodatkowe oraz opcje modyfikacji, które możemy dokonać podczas użytkowania.