Palce ważną częścią skubarki

Obróbka mięsa po uboju, różni się znacznie, w zależności o jakim gatunku mowa, jednymi z najtrudniejszych do oporządzenia są przeważenie ptaki, a to ze względu na konieczność usunięcia z tuszy wszystkich piór, co okazuje się nie łatwym i skomplikowanym zadaniem, tylko dla wtajemniczonych.

Sprawna wielopalczasta skubarka

palce do skubarkiKażdy kto mieszkał na wsi i posiadał zwierzęta, zapewne miał też do czynienia z kurami, a co się z tym wiąże, także z ich ubojem. Pomijając makabryczne dla wielu postronnych ludzi szczegóły, na pewno w oczy rzucał się jeden fakt, a mianowicie, niesamowita pracochłonność tej pracy. Tuszkę należy bowiem dokładnie oczyścić z pierza i to jeszcze nawet przed wypatroszeniem. Proces taki zaczyna się od tak zwanego oparzenia, a mianowicie zanurzenia tuszki w gorącej wodzie, co powoduje osłabienie wiązań mocujących pióra do skóry. Następnie należy ręcznie wyskubać wszystkie pióra. W dzisiejszych czasach, technika przyszła na pomoc, wynaleziono automatyczne skubarki do drobiu. Wyposażone w palce do skubarki, te maszyny potrafią obrać jednego kurczaka w zaledwie 30 sekund i robią to na tyle dokładnie, iż nie powstydziłaby się tego żadna doświadczona gospodyni. Urządzenie takie kilkukrotnie skraca czas pracy, a do jednego bębna można w zależności od wielkości włożyć od dwóch do nawet pięciu tuszek na raz. Palce są wykonane z gumy i doskonale spełniają swoje zadanie oddzielania piór od skóry, są przy tym wytrzymałe i bardzo łatwe w czyszczeniu, co jest kolejną zaletą. 

Któż nie lubi kiedy redukuje się ilość pracy jaką musimy wykonywać by osiągnąć nasz cel. Taką właśnie możliwość daje nam skubarka do kurczaków, dzięki wyposażeniu w gumowe palce może bezbłędnie oddzielać pióra od tuszki, bez udziału naszych rąk, a co ważne, robi to bardzo szybko.