Rękawy z folii do magazynowania kiszonek i sianokiszonek

 

Pasza objętościowa dla bydła wymaga specjalnego przygotowania oraz przechowywania. Dotyczy to przede wszystkim pasz, które ulegają procesowi kiszenia. Takie pasze stosowane są głównie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy zwierzęta nie wychodzą na pastwisko.

Przechowywanie pasz objętościowych w specjalnych rękawach

rękaw foliowy kupiony u producentaWiosną i latem zwierzęta wychodzące na pastwisko karmią się roślinami zielonymi, które stanowią dla nich pasze objętościowe. W dużych gospodarstwach zwierzęta hodowlane nawet latem nie wychodzą na zewnątrz. W takiej sytuacji najlepszych rozwiązaniem jest produkcja kiszonek. Kiszonki to po prostu sfermentowane pasze objętościowe. Do produkcji kiszonek wykorzystuje się np. kukurydzę. Jeśli chodzi o sianokiszonki to stosowana jest ścięta trawa. Kiszonki muszą być odpowiednio przechowywane. Do tego służy rękaw foliowy kupiony u producenta – musi to być rękaw mocny, który nie będzie ulegał żadnym uszkodzeniom mechanicznym. Chodzi o to, by pasza objętościowa w rękawie miała zagwarantowane cały czas warunki beztlenowe. Tylko wtedy proces fermentacji może zachodzić. Fermentacja polega na tym, że w kiszonce rozwijają się bakterie, które mogą działać tylko bez dostępu tlenu. Gdyby więc okazało się, że rękaw foliowy jest przerwany i do paszy dociera wolne powietrze, doszłoby do gnicia paszy. Taka pasza nie nadawałaby się do skarmiania, bo często rozwijają się w niej chorobotwórcze grzyby.

Właśnie dlatego należy dobrze zastanowić się przed wyborem konkretnego rękawa foliowego. Okazuje się, że jest to bardzo istotne, bo dzięki rękawom można przechowywać pasze objętościową kiszoną przez wiele miesięcy. Rękaw powinien być duży, bo jak wiadomo, jedna krowa jest w stanie w ciągu dnia zjeść nawet 80 kilogramów paszy objętościowej. Do tego dochodzi jeszcze specjalna pasza treściwa dla krów.