Rodzaje chłodziarek

Czym jest chłodziarka wie chyba każdy. Wchodząc do olbrzymiej większości, jak nie wszystkich, kuchni w polskich domach rzucają nam się w oczy lodówki. Są to większe bądź mniejsze urządzenia chłodnicze, których zadaniem jest schładzanie otoczenia zawartego w przestrzeniach o nazwie komory chłodnicze, kosztem pobieranej energii – w postaci ciepła bądź pracy.

Jakie mamy rodzaje chłodziarek?

Urządzenia chłodniczeNajbardziej popularnymi rodzajami chłodziarek są obecne w większości mieszkań są chłodziarki sprężarkowe, które spełniają swoje zadanie dzięki obecności w układzie chłodniczym elementów takich jak: skraplacz, element dławiący (najczęściej rurka kapilarna), parownik oraz sprężarka. Ich agregaty chłodnicze zawierają najczęściej wodę, glikol albo też olej mineralny. Jednak nie są to jedyne urządzenia chłodnicze, obecne na naszym rynku. Lodówki turystyczne, czy też obecne w przyczepach kampingowych to niezawierające rzeczywistej sprężarki chłodziarki absorpcyjne, które jako pierwsze pojawiły się na światowym rynku jako lodówki elektryczne. Poza nimi wyróżniamy również chłodziarki adsorpcyjne, w których na powierzchni ciała stałego zachodzi adsorpcja, chłodziarki termoelektryczne, termoakustyczne, których zasada działania opiera się na efekcie termoakustycznym zaobserwowanym ponad sto lat temu przez dmuchaczy szkła, a także chłodziarki magnetyczne – wynalazek ostatnich lat, który wykorzystuje w swoim działaniu efekt megnetykaloryczny, dzięki czemu ich wydajność jest blisko o połowę większa niż tradycyjnych chłodziarek.

Widzimy zatem, że urządzenia chłodnicze występują na światowym rynku na olbrzymią skalę i przydają się każdego dnia.

Dodaj komentarz