Rodzaje diet przygotowywanych przez firmy cateringowe

Jedzenie konkretnych posiłków może pomóc w działaniach profilaktycznych – chodzi tutaj przede wszystkim o zapobieganie różnym chorobom. Przykładowo: wiele witamin zawartych w posiłkach działa jako antyutleniacze. Z kolei antyoksydanty chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Diety profilaktyczne dla cukrzyków, alergików i nie tylko

posiłki profilaktyczne szczecinCoraz więcej osób ma problemy alergiczne na tle pokarmowym. Okazuje się nawet, że większość osób nie jest przystosowanych do spożywania laktozy, która znajduje się w produktach mlecznych. Dlatego dużą popularnością cieszą się diety bez laktozy. To samo dotyczy glutenu – gluten występuje w słodyczach, chlebach, bułkach, mąkach. Trudno jest znaleźć produkty bezglutenowe, a jeszcze przygotować z nich dobre potrawy. Można jednak skorzystać z takich usług jak posiłki profilaktyczne szczecin – posiłki przygotowywane są przez firmy cateringowe i dostarczane każdego dnia klientowi. W jadłospisie diet bezlaktozowych i bezglutenowych znajdują się produkty, które można traktować jako roślinne zamienniki nabiału lub też produkty zbożowe, które nie zawierają glutenu. Osoby, które chorują na celakię, nie powinny korzystać z tego typu diety, ponieważ zawsze mogą znaleźć się w niej śladowe ilości glutenu (w przypadku połączonych diet bez laktozy i bez glutenu). W takiej sytuacji lepiej postawić na dietę, która w ogóle nie zawiera w swoim składzie glutenu.

Firmy cateringowe zajmują się również przygotowaniem posiłków dla osób, które nie jedzą mięsa, nie spożywają ryb. Na własne dania mogą też liczyć osoby chorujące na cukrzycę (w tej chorobie dieta jest naprawdę bardzo ważna!). Powstają coraz częściej diety wegetariańskie, wegańskie, dla pracowników korporacji. Nowością na polskim rynku są również diety detoksykujące dla kobiet i mężczyzn.